al contingut a la navegació Informació de contacte

Entrecontes

ENTRECONTES

 

La Biblioteca Tirant lo Blanc de Belianes ha iniciat un nou club de lectura de literatura infantil per adults que es reuneix una vegada al mes, normalment el tercer dissabte. Totes les seves participants són dones de diferents poblacions: Belianes, Maldà, Sant Martí de Maldà, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Vallbona de les Monges. Tenen un nexe en comú, són apassionades de la literatura infantil i apliquen aquest entusiasme en dos espais ben delimitats:  a les aules i/o a casa seva.

 

La potencialitat d’aquest club es basa en la vivència de cada participant. Cada una d’elles té la responsabilitat de seleccionar un conte, aquell que segons el seu criteri el fa diferent de la resta. Les trobades les dediquen a compartir experiències amb el fil conductor de la literatura infantil i d’acord amb els contes seleccionats. Expliquen contes i més contes, i així també: 

  • experimenten amb els diferents gèneres de literatura infantil, autors/es i il·lustradors/es, i editorials,
  • treballen contes que tracten diverses temàtiques des de perspectives diferents analitzant-los entre totes,
  • intercanvien tècniques, materials i mètodes per explicar-los,
  • dialoguen sobre recursos: blogs, perfils de les xarxes socials, revistes, documents, articles, etc.
  • comparteixen inquietuds i eines per transmetre la passió per la lectura als més petits, i
  • sessió rere sessió construiran una bibliografia amplia de contes infantils amb l'aval de l’experiència de cada una d’elles.

L’intercanvi de les experiències permet multiplicar els aprenentatges, els temes abordats, l’art d’explicar contes i sobretot la passió per la lectura. Tenir entre les participants dos grups ben diferenciats, les que treballen aquests materials a casa i aquelles que ho fan a l’aula, també expandeixen el cap d’acció i permet tractar la literatura infantil en tota la seva globalitat.

 

A partir dels contes que es presenten també s’aborden temàtiques específiques que tenen a veure amb la criança i l’educació dels infants, no és l’objectiu del grup, però tampoc no es limiten les aportacions. És interessant comprovar que la literatura infantil genera aquest tipus d’intercanvi de coneixements.

 

També, per contribuir en l’equilibri de les responsabilitats maternes i la possibilitat de participar en espais d’aprenentatge, la biblioteca ofereix servei de cangur a preus solidaris per aquelles que ho necessitin. El duen a terme les noies adolescents del poble. Això ens permet, a més,  compartir el mateix espai amb els fills/es però cada un amb dinàmiques diferents.

Bona pràctica grill: http://grilleida.blogspot.com/2019/03/bona-practica-entrecontes.html