al contingut a la navegació Informació de contacte

Activitats de mediació lectora

  1. Club de lectura d’adults, des de l’any 2015 el primer divendres de mes a partir de les vuit del vespre el dediquem a la tertúlia literària amb adults, espai de diàleg literari des d’on construïm significat amb l’aportació i l’anàlisi dels diferents participants.

Anualment construïm  col·lectivament l’itinerari de lectura compost per tota mena de gèneres literaris, majoritàriament novel·la, però també any rere any ens hem atrevit incorporant: còmic, assaig i teatre.

Com a club de lectura hem participat en activitats extres, tals com:

  1. Programa Lletres en viu de La Institució de les Lletres Catalanes: ‘afavoreix el contacte entre els lectors i els autors de literatura catalana mitjançant la seva presència en les trobades als clubs de lectura que s’organitzen, fonamentalment, a les biblioteques públiques del país. La interacció que s’estableix entre els autors i els seus lectors els enriqueix a tots plegats, ja que els lectors coneixen l’autor de les obres llegides, poden resoldre dubtes i parlar dels personatges i del procés de creació de l’obra, i els autors tenen un testimoni de primera mà de la recepció de l'obra per part del públic lector.
  2. Clàssics Catalans a les Biblioteques, ‘el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català col·laboren per posar en relleu el valor de les obres de la literatura catalana i fer-les presents als clubs de lectura de les biblioteques públiques. La xarxa del patrimoni literari s'encarrega, a través dels seus socis, de dinamitzar, des del coneixement, la sessió del club de lectura que se'ls demana’
  3. Anualment la Generalitat de Catalunya defineix les personalitats que seran commemorades, l’objectiu és: ‘recuperar la memòria de personalitats i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans i que compleixen cinquantenaris, centenaris o aniversaris d’ordre superior.’ Cada any incorporem a l’itinerari de lectura una lectura d’estiu amb un dels autors o autores que es commemoren i participem en les activitats extres que ofereix el Servei de Biblioteques tals com: representacions teatrals, lectures dramatitzades, xerrades i recorreguts literaris.
  4. Una vegada a l’any fem una trobada de clubs de lectura dues poblacions veïnes, en concret Sant Martí de Maldà i Vilanova de Bellpuig. Aprofitem aquest espai per crear llaços amb altres col·lectius que com el nostre gaudeix de la lectura des d’una lògica participativa.
    1. Entrecontes, des de l’any 2018 un dissabte al mes ens reunim un grup de dones (en alguna sessió hem tingut representació masculina) per compartir la nostra experiència al voltant de la literatura infantil. Cada una d’elles té la responsabilitat de seleccionar un conte, aquell que segons el seu criteri el fa diferent de la resta.

Les trobades les dediquem a compartir experiències amb el fil conductor de la literatura infantil, expliquen contes i més contes, i així també: 

  • experimenten amb els diferents gèneres de literatura infantil, autors/es i il·lustradors/es, i editorials,
  • treballen contes que tracten diverses temàtiques des de perspectives diferents analitzant-los entre totes,
  • intercanvien tècniques, materials i mètodes per explicar-los,
  • dialoguen sobre recursos: blogs, perfils de les xarxes socials, revistes, documents, articles, etc.
  • comparteixen inquietuds i eines per transmetre la passió per la lectura als més petits,
  • sessió rere sessió construiran una bibliografia amplia de contes infantils amb l'aval de l’experiència de cada una d’elles.

L’intercanvi de les experiències permet multiplicar els aprenentatges, els temes abordats, l’art d’explicar contes i sobretot la passió per la lectura. Tenim entre les participants dos grups ben diferenciats, les que treballen aquests materials a casa i aquelles que ho fan a l’aula, també expandeixen el camp d’acció i permet tractar la literatura infantil en tota la seva globalitat.

  1. Club de lectura infantil, des de l’any 2019 amb el suport d’una persona voluntària que realitza la tasca d’orientadora del debat, hem engegat un club de lectura infantil amb els nens i nenes apassionats per la lectura de Belianes i Sant Martí de Maldà. Les trobades es realitzen un dissabte al mes entre ambdues biblioteques, les sessions sempre han estat pensades des de la lògica de capgirar l'acte individual de llegir en un de col·lectiu, d’il·lustrar-se de les aportacions dels iguals, d’analitzar un mateix contingut des de diferents mirades, d’aprendre a dialogar sobre les nostres percepcions i criteris, també es treballa nou vocabulari,  introduïm progressivament conceptes literaris claus  i sobretot, és un espai on passar un bon moment amb un llibre entre les mans estimulant el nostre esperit crític a través dels llibres i àlbums d’artista seleccionats.