al contingut a la navegació Informació de contacte

La biblioteca

Qui som?

Som una petita biblioteca situada a Belianes, en un extrem de la Vall del Corb, amb inquietuds constants per tal de complaure els anhels culturals dels nostres visitants. Experimentem amb activitats senzilles de promoció de la lectura.

La nostra biblioteca està ubicada en un edifici emblemàtic del nostre poble, la Casa de la Vila, edifici compost de dues unitats juxtaposades, una de caràcter noble i una altra de caràcter popular, declarat el 2015 Bé Cultural d'Interès Nacional. L’edifici és el resultat d'una reforma del segle XVI sobre un edifici ja existent al segle XIV. A la façana, hi ha inscrita la data de 1611 i el nom de Ton Navés, de la família Navés de Cervera, els quals ostentaren el títol de Castellà de Belianes durant els segles XVII i XVIII.

Gràcies a l’esforç i el treball col·lectiu dels veïns i veïnes del poble amb l’estreta mirada i orientació de l’arquitecte Daniel Gelabert, fill del poble i responsable del disseny de la remodelació, es van dur a terme els treballs que han fet possible la biblioteca que tenim en l’actualitat. Aquesta forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, l’any 1978 va ser aprovada l’Ordre Ministerial depenent del Servicio Nacional de Lectura i el 7 de setembre de 1979 fou transferida a la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Belianes gestiona aquest espai, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Servei de Biblioteques.

L’any 1991 amb motiu de la commemoració dels cinc-cents anys de la primera edició del llibre “Tirant lo Blanc” el ple municipal de l’Ajuntament va decidir atorgar-li aquest nom.

“La biblioteca pública, l'accés local cap al coneixement,

 proporciona les condicions bàsiques per aprendre al llarg dels anys,

per decidir lliurement i per al desenvolupament cultural de l'individu i dels col·lectius.”

Manifest de la UNESCO de la Biblioteca Pública 1994

Espais

Serveis

Horari i adreça

Horari d’hivern:

 • Matins: Dimarts de 9.30 a 13.30h.
 • Tardes: De dilluns a divendres de 17.00 a 20.00h.

 

Horari d’estiu:

(de l’1 de junio al 15 de setembre)

 • Matins: de dilluns a divendres de 10 h a 13 h.
 • Tardes: els dijous de 17 h a 20h.

Contacte:

Adreça:  Plaça de l'Ajuntament s/n

             25266 Belianes.

Telèfon:  973 33 11 64

e-mail:  biblioteca@belianes.cat

Fons

El fos total de la biblioteca és d’aproximadament 8.500 documents, distribuït de la següent manera: 

 • Més de 7.700 llibres sobre temes diversos: novel·la, viatges, ciència, informàtica, cuina, contes infantils, novel·les juvenils, etc.
 • Aproximadament uns 30 títols de revistes, podeu consultar les subscripcions d’aquest any a Tràmits i documents, Guies.
 • Més de 290 CD i discos compactes de diferents tendències i estils musicals.
 • Uns 530 vídeos: documentals i pel·lícules.
 • Podeu consultar en línia tots els documents de la nostra biblioteca, i també renovar els vostres préstecs a través de [Atena].

Del nostre fons destaquem:

 • Lectura fàcil, adaptació de diferents textos a les necessitats especials de les persones amb dificultats visuals.
 • Racó dels pares i les mares, tota classe de documents relacionats amb l'entorn de l'infant i la criança (salut, alimentació, creixement, educació,  )
 • Racó de les emocions i sentiments, diferents contes infantils que tracten les emocions i sentiments per llegir en família, llibres que poden ajudar a les famílies i infants a treballar determinats temes i sentiments que van apareixent els primers anys de vida.

23. Destaquem fons.jpg

Centre d’interès, tenim identificats aquells materials que compleixen una característica en comú, i creiem que són d’interès pels nostres lectors i lectores. Anualment anem adquirint nous llibres que van alimentant-los, tenim especial cura amb les reedicions de llibres descatalogats:

 • Marxa ecològica i per la Pau, festa popular belianenca que any rere any ha treballat els conceptes de pau, ecologia, territori i conflicte social amb diferents activitats. Des de la biblioteca compartim l’eslògan d’aquesta tradició ‘deixar el món millor del que l’hem trobat’ amb una selecció de contes triats amb laboriositat que contribueixin a despertar l’esperit crític dels nostres infants i conèixer el seu entorn per conservar-lo.
 • Coeducació: recull de contes per llegir sense estereotips de gènere. Hem identificat una selecció de contes que per la seva qualitat editorial i de contingut ens podem ajudar a treballar els rols i estereotips de gènere.
 • Àlbum[es]: selecció especial d’àlbums il·lustrats i llibres d’artista, tant per infants com adults, que considerem important destacar ja sigui per la seva qualitat, el seu contingut, la trajectòria del seu autor/a o il·lustrador/a, com pel seu component avantguardista, entre altres.
 • Biblioteques amb DO, selecció biogràfica de ficció i no ficció destinada a promoure la cultura del vi català i la tradició escrita sobre la matèria, emmarcada dins el projecte de Biblioteques amb DO que promou el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
 • Lletra lligada i de pal, identificació d’aquells contes infantils que utilitzen aquests tipus de tipografia, per facilitar l’aprenentatge de la lectura.
 • Cine en família, selecció curada de pel·lícules que s’han produït al llarg dels anys i que es poden gaudir en família, segur que encisen a grans i petits

24. Centres d'interès.jpg

Col·lecció local

Aquesta és la que marca la personalitat de la nostra biblioteca i ens diferència de la resta. En el nostre cas hi podreu trobar tot tipus de documents que fan referència al nostre entorn, amb dos paraules que la defineixen clarament: Territori i idiosincràcia.

Territori: trobareu documents que s’han editat  de la comarca de l’Urgell i en especial de la població de Belianes. Com també el material escrit per autors i autores amb un lligam especial amb el nostre poble, sigui perquè hi han nascut o perquè hi ha fet vida.

Idiosincràsia:  la nostra biblioteca està ubicada a un extrem de la Vall del Corb i la col·lecció local també està impregnada de les particularitats d’aquesta vall; conservant els documents que s’han editat sobre ella,  sobre els seus pobles i la seva gent, també l'essència de la seva plenitud territorial de tres comarques i dues províncies.

25. Col·lecció local.jpg