al contingut a la navegació Informació de contacte

Turisme

Llocs d'interès

Ajuntament

Ajuntament.jpg

És un casal gòtic d'influències renaixentistes data dels segles XVI i XVIII. La façana és de pedra noble amb una portada de mig punt adovellada. Es creu que cap al 1416 aquest edifici pertanyia a la família Senvicent i vers el 1611 passà a la família Navès, natural de Cervera. Actualment, l'edifici hi té ubicada la biblioteca Tirant lo Blanc, la fonoteca Daniel Gelabert, una sala d'exposicions, el museu dels vestits i l'ecomuseu de la vida rural.

L'any 1979 l'edifici fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, integrat dins el conjunt artístic.
L'Ajuntament guarda un interessant encenser de bronze d'estil gòtic del segle XV.

També custodia un retaule de Sant Jaume pintat a l'oli d'estil barroc del segle XVII. Antigament estava guardat a l'església de Sant Jaume, però per por dels saqueigs de la Guerra Civil van guardar-lo a la casa de la vila.

Les places

Pobles Urgell07 258.jpgLA PLAÇA DE L'11 DE SETEMBRE

Consta de plaques de ferro forjat serigrafiades i pedres que, segons la forma i la col·locació, representen la història de Catalunya.
Pobles Urgell07 261.jpg

LA PLAÇA-MIRADOR DE BARCELONA.

És un paral·lelisme d'ambdues localitats, Belianes i Barcelona amb l'ajuntament, els monuments o les places.


LA PLAÇA DEL PORTAL - EL MONUMENT A LA MARINADA  Monument a la Marinada.jpg

A la plaça del Portal es troba aquest curiós monument, més conegut com el molí de vent. És una escultura mòbil metàl·lica construïda l'any 1988. Fou obra de l'arquitecte Daniel Gelabert, fill de Belianes.

Cal Roc

1280px-CAL_ROC_-_BELIANES_-_IB-605.jpgCasa pairal catalana, d'estil renaixentista, que data del segle XVI. L'edifici consta d'una planta baixa, el primer pis amb quatre finestres de llindes - una de les quals té ornaments neoclàssics - i les golfes amb dues obertures i un petit balcó. És curiós saber que la façana d'aquesta casa està reproduïda al " Poble Espanyol" de Montjuïc a Barcelona. Actualment és de propietat particular.

Cal Josa és una altra casa pairal d'estil renaixentista, que es caracteritza per la façana de pedra picada.

l'Església parroquial de Sant Jaume

Pobles Urgell07 255.jpgL'edifici data del segle XVI i pertany a l'estil gòtic tardà. Antigament en aquest lloc hi havia una església romànica de la qual resta encara la porta d'accés al temple, adovellada amb arc de mig punt. Ja se'n parlava el 1050 en uns documents de les parròquies del bisbat de Vic. L'any 1563 se n'encarregaren les obres de recuperació a l'arquitecte Sebastià Font. L'edifici té una sola nau amb capelles laterals i un absis poligonal. La coberta és de volta de creueria amb claus de volta. En una de les claus de volta de l'església hi ha l'escut dels Templers. El campanar data del segle XVIII. Antigament, a l'interior del temple es guardava un interessant retaule de Sant Jaume del segle XVII que fou guardat a l'Ajuntament de Belianes per por dels saqueigs de la Guerra Civil.

La biblioteca tirant lo blanc i la fonoteca Daniel Gelabert Fontova

L'any 1979 s'aprovà la biblioteca Tirant lo Blanc de Belianes, situada a l'edifici de l'ajuntament.Pobles Urgell07 263.jpg
L'any 1991 s'integrà la fonoteca com a secció de la biblioteca. Consta d'un fons sonor en format disc compacte i casset. Hi ha un total de 2.634 enregistraments que abracen gèneres de música tan variats com el jazz, el rock, el pop, nous llenguatges musicals, música per a infants o música clàssica.
Aquest servei va adreçat als habitants dels municipis de l'Urgell, a les entitats de la comarca integrades en els àmbits de l'ensenyament, cultural o benestar social i a les restants biblioteques de la comarca de Lleida que estan integrades a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Molí d'oli Maurici Massot

IMGP4032.JPGEs tracta d'un antic molí d'oli del S.XVII que fou restaurat l'any 1998 i en el qual trobem tota la màquinària original i que es feia servir per moldre i premsar les olives. A més hi ha un gran mural on s´il.lustra tot el procés de l'oli des de la collida de les olives fins a l'obtenció d'aquest producte.

l'Ecomuseu

Després de diverses reformes, l'edifici de l'Ajuntament alberga l'ecomuseu del poble que té una interessant col·lecció d'eines i estris de la vida rural, així com roba i documents d'un gran interès històric i cultural.

belianes34.jpg
VISITA GUIADA, HISTÒRIA DE L'OLI I EL CAMP

Es fan visites guiades  per l'ecomuseu i el molí d'oli, i recorregut pel nucli urbà. Descobreix el procés d'elaboració de l'oli al molí Maurici Massot del segle XVII.. Cal trucar al tel. 973 330 139 de l'Ajuntament.

Pl. de l'Ajuntament, 1
Horari al públic: cal trucar a l'ajuntament per concertar visita.
ajuntament@belianes.cat

Fires i Festes

Rutes

Ruta per la Vall del Corb: Belianes - el Vilet - Sant Martí de Malda - Belianes

Llegir Més

ITINERARI GEOLÒGIC PER L´URGELL: NALEC; ROCAFORT DE VALLBONA, MALDÀ; BELIANES, VALLBONA - NALEC

Llegir Més

Ruta pels secans de Belianes-Preixana 15Km

Llegir Més

La Baronia de Maldà - PR-C 57

Recorregut circular i planer, que enllaça els nuclis de Sant Martí, Maldà i Belianes. Àmplies visions de la plana d’Urgell per pistes en bon estat i la companyia inseparable dels ametllers i oliveres.

Llegir Més